maanantai 16. toukokuuta 2011

Porsaanleike

Työskentelin nuorempana kesät grillikioskilla, ja silloin sain syödä yllin kyllin kaikkea mahdollista leivitettynä. Kioskimme paras annos oli porsaanleike, jonka lihakauppiaamme leivitti itse. Sen hinta oli 5.55 euroa. Rapeaksi paistetun korppukuoren sisällä oli täyttä lihaa. Annokseen kuului tavallisten ranskanperunoiden ja kiinankaalisalaatin lisäksi säilykepersikan puolikas, jonka makeus ja mehukkuus miellytti minua siihen aikaan kovasti. Teinkin tämän annoksen itselleni viimeisenä työpäivänäni elokuussa 2004, enkä sen jälkeen ole vastaavia kovin usein syönyt. Parhaimmillaan leikkeet ovat edelleen herkkua. Muutaman kerran tosin on vastaan tullut myös aivan onnettomia yritelmiä, joten en ole enää uskaltautunut tilaamaan leikkeitä ravintolassa. Nyt mieheni sai ylipuhuttua, ja teimme leikkeitä kotona. Säilykepersikka on tosin jäänyt pois, ja lisukkeeksi teimme sen sijaan cheddar-kastiketta.

Lihana käytimme kassleria, vaikka perinteisesti tähän taitaisi kuulua ulkofile. Kassler on kuitenkin halvempaa, ja siitä ei tule liian kuivaa niin helposti kuin fileestä. Filettäkin voi tietysti käyttää, jos osaa käsitellä sitä. Minä en oikein osaa, joten pitäydyn helpommassa osassa possua.

Porsaanleike (2 annosta)

2 kassler-pihviä
suolaa
pippuria
vehnäjauhoa
1 muna
1 rkl vettä
korppujauhoa
öljyä paistamiseen

Nuiji lihat ohueksi. Mausta leikkeet suolalla ja pippurilla. Kierittele leikkeet ensin jauhoissa, sitten munan ja veden seoksessa, ja lopuksikorppujauhossa. Kuumenna paistinpannu keskikuumaksi (4 asteikolla 1-6), lorauta pannulle öljyä ja laita leikkeet paistumaan. Paista leikkeitä muutama minuutti kummaltakin puolelta kääntäen puolessa välissä.Cheddarkastikkeen voi valmistaa kahdella tavalla: Helpompi vaihtoehto on vain kuumentaa tilkkanen kermaa ja sekoittaa raastettu juusto joukkoon. Tällä tavalla kastikkeesta tulee kuitenkin liian juoksevaa. Toinen tapa on tehdä suurustettu valkokastike ja sekoittaa juusto siihen. Tällä menetelmällä kastikkeesta tulee huomattavasti paksumpaa ja juuston maku tulee selvemmin esiin. Siksi tämä on mielestäni parempi.

Parempi Cheddarkastike (2 annosta)

1 rkl voita
½ rkl vehnäjauhoa
3 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
Cheddarjuustoa

Sulata voi kattilassa. Sekoita voihin jauhot ja kypsennä niitä hetki sekoitellen. Lämmitä maito. Valkokastike näyttäisi onnistuvan varmemmin täysmaidolla kuin kevytmaidolla. Sekoita kuumaa maitoa vähän kerrallaan voi-jauhoseokseen. Sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen tasaiseksi. Tämä käy helpommin, jos maito on kuumaa. Kun maito on lisätty, mausta suolalla ja valkopippurilla ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää lopuksi juusto.


Juomana nautimme espanjalaista Dos Caras Verdejo Sauvignon Blanc -valkoviiniä. Vaikka yleensä suosin sianlihan kanssa kevyitä punaviinejä, sopi tämä valkoviini yllättävän hyvin yhteen lihan kanssa. Viinissä oli hieman yrttinen maku, ja myös omenaa oli havaittavissa. Olimme hieman erimielisiä viinin hapokkuudesta: minun mielestäni se oli juuri sopiva, mieheni olisi kaivannut enemmän happoisuutta. Suosittelen kuitenkin ruuan seuraksi, sillä hintakin oli ihan kohtuullinen, 6.98 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti