maanantai 2. toukokuuta 2011

Niin meni vappu

Jotkut valittavat, että vappuna sataa lähes aina räntää. Minun muistikuvissani tämä vuosi taisi olla ensimmäinen kerta kun näin kävi; yleisen mielikuvani mukaan vappu on lähes joka vuosi ollut niin sään kuin tunnelmankin puolesta aurinkoinen. Tällä kertaa kuitenkin iski raekuuroja ja kylmyyttä. Onneksi ei ollut edes suunnitelmissa lähteä piknikille.

Pääsiäisenä alulle pantu sima ei tainnut täysin onnistua. Maku oli kyllä kohdillaan, mutta kuplia ei syntynyt juuri lainkaan. Lisäksi juomisen jälkeen ilmeni lievähköjä vatsakipuja. Mikä mahtoi mennä vikaan? Olisiko siman pitänyt antaa valmistua kauemmin? Tai ehkä hiivaa oli liikaa? Vai johtuiko epäonnistuminen huonosti suljetuista pulloista? Täytyy toivoa parempaa onnea seuraavalle kerralle, jos sellainen joskus tulee. Kaupasta ostettavaksi suosittelen Wanhan Porvoon fabriikin Kotisimaa.

Itse tehty sima.

Jos simasta puuttuivatkin kuplat, kuohuviinissä niitä sentään vähän oli. Chevalier Rosé tuli valittua ihan sattumalta, mutta osoittautui ihan hyväksi. Maku oli marjaisa, mutta ei liian makea. Niitä kuplia olisi saanut tosin olla ehkä hieman enemmänkin. Tämänkin juoman kanssa tuli kuitenkin kämmättyä: Otettuamme yhdet lasilliset päätimme sulkea pullon ja säilyttää loput jääkaapissa myöhempää käyttöä varten. Näin jälkiviisaasti ajateltuna olisi tietenkin pitänyt tajuta, että korkki ei välttämättä pitäisi, ja että pullo olisi kannattanut pitää pystyasennossa. Niinpä jääkaappi lainehti vapunaattoiltana vaaleanpunaisesta viinistä.

Jokin sentään onnistui: vapunpäivän ruoka. Teimme ribsejä Turun Sanomien ohjeen mukaan. Oli vähän vaikea arvioida sopivaa määrää, koska luiden osuus rimpsuista on niin suuri. 800 grammaa oli kuitenkin aika sopiva määrä kahdelle. Seuraksi teimme Cheddarkastikkeen, josta tuli hieman liian nestemäistä. Olisi ehkä pitänyt tehdä kastike suurustetun maitopohjaisen bechamel-kastikkeen pohjalta. Suurustettu kastike olisi ollut sakeampaa kuin kermapohjainen. Maku oli kyllä erinomainen. Luiden imeskely vetoaa primitiivisiin lihansyöjävaistoihin. Valitettavasti kuva unohtui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti